Solar & Electric Boat Challenge in Monaco

Solar & Electric Boat Challenge in Monaco

Na de drie zonnebootwedstrijden van de Nederlandse organisator Solar Sport One en het Nederlands Kampioenschap in Akkrum, waar het VHL-Nordwin Zonnebootteam zeer goede resultaten heeft behaald, was het 12 tot en met 14 juli tijd voor de wedstrijd waar iedereen naar uitkeek, de Solar and Electric Boat Challenge in Monaco!

Slechts 5 dagen voor vertrek kreeg het team te horen dat ze, na lang lobbyen, toestemming kregen van school om de tweede plaats in het algemeen klassement te verdedigen in Monaco. Zo snel mogelijk werd alles nog geregeld en enkele dagen later zat een delegatie van het team in de auto richting Monaco. Onderweg werd door het team nog snel besloten om een onaangekondigd bezoek te plannen aan een van onze sponsoren die op de route lagen, Gulpener Bierbrouwerij! Na hier kennisgemaakt te hebben met enkele mensen en heerlijk geluncht te hebben, werd de route voorgezet richting Lyon, waar het team de nacht zou doorbrengen.

Woensdag 11 juli kwam het VHL-Norwin Zonnebootteam Monaco binnenrijden. Een land waar het bijna specialer is om een Volkswagen Golf te zien dan een Ferrari. Na de registratie bij de Yacht Club van Monaco werd het paddock ingericht en werd al snel de verkoeling opgezocht in de schaduw. Donderdag stond in het teken van de veiligheidskeuringen en de vaartesten voor de schippers van deze week, Gino Visser en Mattijn Brinkhof. Deze testen werden allemaal succesvol doorlopen.

Vrijdag vond de eerste race plaats, de zogeheten “Fleet race”. Tijdens deze twee uur durende race zou elk team zo veel mogelijk rondjes moeten varen over een bepaald parcours. Helaas begon al na minder dan een uur de wind dusdanig hard toe te nemen, dat op een gegeven moment meer boten stillagen dan dat er reddingsboten aanwezig waren. Dit was voor de organisatie het teken om de race om veiligheidsredenen vroegtijdig te stoppen. Helaas viel op dat moment ook de boot van het VHL-Nordwin Zonnebootteam stil. Binnen het eerste uur wist de schipper 12 rondes te voltooien, wat alsnog resulteerde in een vierde plaats op de vrijdag.

Eenmaal terug op het paddock werd alle elektronica nagelopen, weer gemaakt en succesvol getest door het team. Helaas had de motorcontroller ’s nachts, om een onbekende reden, besloten om in een soort beveiliging te gaan. Dit had als gevolg dat het grootste deel van de elektronica zaterdagochtend niet meer werkzaam was en dit was ter plekke helaas niet op te lossen. Hierdoor was het voor het zonnebootteam helaas niet mogelijk om deel te nemen aan de slalom races die gevaren zouden worden die dag.

Vanwege de elektronische gebreken werd het besluit genomen om de boot weer gereed te maken voor de rit terug naar Nederland voor de volgende dag. Zaterdagavond vond er traditiegetrouw een afsluitend diner plaats met een groot afsluitend feest, georganiseerd door de Yacht Club van Monaco.

Helaas komt aan alles een eind en na een geweldig afsluiting op de zaterdagavond, zat het VHL-Nordwin Zonnebootteam zondagmiddag weer in de auto voor de 1500 kilometer durende terugreis naar Leeuwarden.

Hieronder nog enkele foto’s van onze ervaring in Monaco: