De Sinnekrêft (2011)

De Sinnekrêft is in de winter van 2010/2011 gebouwd, dit is echter niet zomaar gebeurd met polyester maar met zogenaamd Nabasco. De betekenis Nabasco is Nature Based Composites. De romp bestaat uit vezels, kurk en hars, die met het vloeibare polymeer Nabasco via een vacuüminjectietechniek aan elkaar zijn gelamineerd. Daaroverheen is een milieuvriendelijke gelcoating van hars gespoten. De spanten zijn van licht balsahout en vlasvezel. Deze zonneboot is een van de eerste in Nederland die geheel biobased is! Voor de bouw van de boot zijn verschillende bedrijven betrokken geweest. Samen met ontwerpbureau Gaastmeer Design uit het gelijknamige Friese dorp is een ontwerp gemaakt dat voldoet aan de strenge wedstrijdreglementen. Sponsor ProMorfo uit Heerenveen freesde de mallen, waarna NPSP Composiet in Haarlem met de romp aan de slag kon.

In 2011 heeft de Sinnekrêft meegedaan aan de Dutch Open Solar Challenge in Zeeland waar een 4e plaats behaald werd.
Na deze race is de Sinnekrêft omgebouwd tot 2 persoons boot en is er meegedaan met de Dong Energy Solar Challenge in de B-klasse.

Na de Dong Energy Solar Challenge is besloten de Sinnekrêft te gaan gebruiken als testplatform om beter zicht te krijgen op de verbeterpunten. Met deze informatie kan mee worden genomen in het ontwerp van een nieuwe boot.

 

De Sinnekrêft als 2-persoons boot

De Sinnekrêft als 2-persoons boot