Racehistorie

2014

In 2014 is het vaarseizoen goed begonnen! Op de Reuzedei in Akkrum werd het Nederlands kampioenschap geprolongeerd. Het kampioenschap wordt dit jaar gedeeld met NHL na een spannende race!
Een maand later was het tijd voor de Dong Energy Solar Challenge 2014. Hier werd het team geplaagd door veel technische problemen, maar elke dag werd er weer hard gewerkt om deze problemen op te lossen. Op 4 juli werd het VHL-Nordwin zonnebootteam zelfs 2e bij de Endurance race in Harlingen bij een gemixt klassement. Dit betekent dat we zelfs boven een aantal topklasse boten gefinisht zijn! De laatste etappe hebben we ook nog kunnen laten zien dat, als we geen problemen hadden gehad we goed mee hadden kunnen komen. Bij deze etappe werden wij namelijk 2e bij de tussenfinish en 4e bij de uiteindelijke finish.

Na de Dong Energy Solar Challenge is de Sinnetapper direct op transport gezet voor de volgende race; de Solar1 Monte Carlo Cup in Monaco! Bij deze race werd er gevaren op de middellandse zee en in de haven van Monaco. Het team heeft hier een uitstekende prestatie neergezet door 3e te worden in het algemeen klassement en zelfs 1e bij de sprint!

2013
In 2013 heeft het team voor het eerst onder de naam VHL-Nordwin zonnebootteam mee gedaan aan het eerste officiële NK zonnebootracen. Dit NK werd gehouden in Akkrum.
Met de Sinnetapper verscheen het team aan de start en werd het Nederlands Kampioenschap binnen gehaald.
Daarnaast is er meegedaan aan de “From Dawn Till Dusk” race in Ilawa, Polen. Dit was een duurrace waar 16 uur gevaren moest worden. Ook deze race werd door het team gewonnen.
Daarnaast verscheen het team ook bij de Raedthuys Zondag in Amsterdam.


2012
In 2012 deed het VHL-AOC zonnebootteam met de Sinnekrêft, nu als 2 persoons b-boot en de nieuwe Sinnetapper mee met de Dong Energy Solar Challenge. Deze keer met beide boten van biocomposieten dus. Ondanks een aantal tegenvallers wist de Sinnetapper 2e te worden in de A-klasse met slechts 9 minuten verschil.
De Sinnekrêft deed het wat minder maar heeft de race uitgevaren.

2011
In 2011 deed het VHL-AOC zonnebootteam met de Sinnekrêft en de Griene Sinnefretter mee aan de Dutch Open Solarboat Challenge in Zeeland. De Sinnekrêft was onze eerste boot geheel gemaakt van biocomposieten. Ondanks een aantal aanloopproblemen in de voorbereiding heeft de boot naar behoren gepresteerd. De boot behaalde een mooie 4de plaats in de A-klasse. De Griene Sinnefretter zette eveneens een mooi resultaat neer in de B-klasse. Deze boot, die na 2011 afgeschreven zou worden, behaalde een 2de plaats.

2010
In 2010 deed het VHL-AOC zonnebootteam met de Griene Sinnefretter mee aan de Frisian Solar Challenge. Ter voorbereiding op de race is de Griene Sinnefretter technisch sterk aangepast. De aanpassingen resulteerden uiteindelijk niet in een hoge eindklassering. Ondertussen is er in 2010 een begin gemaakt met de ontwikkeling van de Sinnekrêft: een uit biocomposieten opgetrokken eenmansboot met een geheel nieuw innovatief ontwerp. Deze boot was helaas niet op tijd klaar om in 2010 al mee te doen aan de Frisian Solar Challenge.

2009
In 2009 deed het VHL-AOC zonnebootteam met de Griene Sinnefretter mee aan de Dutch Open Solarboat Challenge. Het team bestond voor een groot deel uit nieuwe leden. Ondanks het onervaren team werd er een fantastisch resultaat geboekt. De Griene Sinnefretter werd dit jaar Nederlands kampioen in de B-klasse!

2008
In 2008 deed het VHL-AOC zonnebootteam voor het eerst mee aan de Frisian Solar Challenge. Er werd gevaren met een catamaran die de toepasselijke naam ‘Griene Sinnefretter’ meekreeg. De resultaten vielen niet tegen. In Dokkum kwam de boot als eerste over de finish, en tijdens de laatste etappe werd er een knappe 2de plaats behaald. Uiteindelijk resulteerde dit in een mooie 6de plaats in het eindklassement van de B-klasse. Naast deze prestatie is ook de Fairplay prijs in 2008 gewonnen. Deze sportiviteitsprijs werd door de organisatie aan het VHL-AOC zonnebootteam toegekend wegens het redden van een schipper die in moeilijkheden was gekomen.