Missie en Visie

Missie

Het VHL-Nordwin Zonnebootteam is in 2008 opgericht door een groep Milieukundestudenten en docenten van de Hogeschool Van Hall Larenstein te Leeuwarden. De eerste zonneboot betrof een zogeheten B-klasse boot, een tweepersoons boot. Tegenwoordig bestaat het team uit studenten van verschillende opleidingen binnen de Hogeschool Van Hall Larenstein en het Nordwin College en varen we al enkele jaren in de A-klasse waarin we diverse successen hebben behaald.

Als VHL-Nordwin Zonnebootteam willen we laten zien dat het mogelijk is om een goed presterende boot te bouwen door hoofdzakelijk duurzame, milieuvriendelijke materialen te gebruiken. Dit is ook te zien aan de behaalde successen in het verleden. In onze boot zijn ook vrijwel geen materialen als carbon aanwezig. Het aanwezige carbon is tweedehands overgenomen van andere Solarteams. Door dit te hergebruiken kan dit ook gezien worden als een vorm van duurzaamheid. Tijdens de Dutch Solar Challenge in 2016 is de huidige boot, de Sinnestream, door middel van de Duurzaamheidsbokaal bestempeld als duurzaamste zonneboot ter wereld.

 

Visie

De technologieën binnen het zonnebootracen zijn voortdurend aan het veranderen. Mede doordat regels veranderen, wordt er in de A-klasse ook meer innovatie toegestaan. Hierbij moet gedacht worden aan bijvoorbeeld het gebruiken van (veel lichtere) zonnecellen in plaats van (zware) standaard zonnepanelen. In 2017 hebben enkele teams deze techniek al toegepast. Ook zijn draagvleugels in opkomst binnen de A-klasse. Om de komende jaren in de top van de A-klasse mee te kunnen blijven varen, zullen we blijven innoveren in nieuwe technieken en toepassingen waarbij de focus ook ligt op het gebruik van duurzame materialen.